torsdag 31 mars 2011

Snacka om konditionsträning

gjorde vi/föreläsaren på första föreläsningen i föreläsningsserien som jag anmälde mig till igår.

Han pratade mycket om sådant som man redan visste men det kändes bra att bli påmind om vissa saker så som lilla kretsloppet, stora kretsloppet eller vad som händer med hjärtat när vi tränar kondition.

Hjärtat är ju en muskel, så tränar vi det, blir det starkare precis som vilken annan muskel som helst. Om vi kör konditionsträning kommer hjärtat att få ökad slagvolym, vilket inte betyder att hjärtat blir större utan att det kan komprimera mer.

Konditionsträning gör att man kan sänka sin vilopuls, vilket de flesta vet är bra för oss. Men att man kan använda vilopulsen för att ha koll på andra saker också är bra att bli påmind om: det är nämligen så att vilopulsen (som man tar på morgonen innan man kliver ur sängen) kan visa om det t.ex. finns en infektion i kroppen som kan höja vilopulsen med så mycket som 10-15 slag.

Vad det gäller maxpulsen är den genetiskt betingad. Den troddes sjunka med åren (ca 1 slag/år) länge, men studier har visat att om man tränar kondition kan man se till att maxpulsen inte sänks lika snabbt.

Vi pratade även om mjölksyre och syreupptagninsförmåga och blev påminda om att:

  • KONDITION = SYREUPPTAGNINGSFÖRMÅGA, men
  • SYREUPPTAGNINSFÖRMÅGA LUGNKAPACITET!

Föreläsaren berättade också att kroppen är en bekväm organism som inte gärna vill utvecklas, därför måste vi komma ihåg att chocka den hela tiden för att lura den att vilja utvecklas.

För att träningen ska ge resultat är det viktigt att tänka på 2 saker: KONTINUITET & VARIATION!

Sist men inte minst, för man inte glömma de ”heliga ingredienserna” för att hitta balansen: MAT, TRÄNING & VILA.

När det kommer till det sistnämnda rekommenderade föreläsaren minst 1 vilodag/vecka. Kan man inte låta bli att träna en dag, kan det vara tecken på att man börjar bli träningsnarkoman...

Snart kommer jag att göra en sammafattning av denna månad. Hoppas att det inte visar sig att jag är träningsnarkoman ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar